Henk gooide z'n chef de hamer naar het hoofd.

Met zijn hulpvaardigheid wilde hij 'vrienden maken' maar dat lukte niet.

We willen het u niet onthouden. Een praktijkvoorbeeld dat tekenend is voor vele werkplekken. Een voorbeeld van een onderschatte problematiek. Volwassen mensen die pesten en gepest worden op de werkvloer. Namen en omstandigheden zijn om privacy reden aangepast.

Wanneer u ook maar iets bekend voorkomt in dit praktijkvoorbeeld dan is het tijd om contact met ons op te nemen.

BEL NU. 06 25253221

Personeelschef Peter van Deursen van Machinefabriek Verdonschot verteld over een ingrijpende gebeurtenis in hun bedrijf.

 

Henk gooide z'n chef de hamer naar het hoofd...!

 

'Onze Henk' is al 40 jaar de vaste factor in ons bedrijf. In de werkplaats is er niemand die hem iets voordoet. Vakman, op en top. Een beetje introvert soms, dat wel. En ineens gebeurde iets dat niemand had zien aankomen. De aanleiding was toen nog niet duidelijk maar bij Henk knapte er iets dat hem buiten zinnen bracht. Hij haalde uit en smeet zijn chef met de hamer naar het hoofd. U mag geloven....we zijn ons kapot geschrokken.

 

Management Team overleg.

Nadat we de eerste turbulentie hadden gesust zijn we met het MT bij elkaar gaan zitten. We hebben de zaak uitvoerig besproken. Dit overleg leidde tot de volgende stellingen en maatregelen.

 

  • We kunnen en mogen dit voorval niet negeren.
  • Dit is onacceptabel
  • Henk verdient nu alle aandacht en we gaan vandaag nog in gesprek met hem.
  • Iedereen moet geïnformeerd worden dat wij actief bezig zijn met onderzoek
  • Ook de medewerkers die verlof hadden vandaag moeten worden geïnformeerd. Dit om roddel te voorkomen.

 

Wie is Henk eigenlijk?

Henk noemen we eigenlijk altijd 'Onze Henk'. Hij is al 40 jaar in dienst en is nog door de heer Verdonschot senior aangenomen. Henk hoort bij de werkplaatsinventaris. Henk is nog altijd vrijgezel en heeft ook geen rijbewijs. Zelf zegt hij dit prima te vinden.

Dit schreef ik over Henk na zijn laatste beoordelingsgesprek in januari. "Henk is de vaste factor in het bedrijf. Hij verzuimt nooit, is altijd als eerste ter plekke, niemand vraagt vergeefs om zijn hulp en hij is op vaktechnisch gebied 'de bron der kennis'. Gezien het feit dat hij al 40 jaar bij ons is mogen we er van uitgaan dat ook Henk het hier naar zijn zin heeft"

 

Het gesprek met Henk

Samen met mijn collega heb ik 's middag meteen een gesprek met Henk. We zien dat hij zichtbaar aangeslagen is. We beginnen met hem duidelijk te maken dat we erg benieuwd zijn naar wat er is gebeurd maar dat we tegelijkertijd hem ook willen voorhouden dat zijn gedrag onacceptabel is.

Gelukkig lukt het Henk om te praten over de gebeurtenissen van vanmorgen. Normaal is hij nogal introvert en moet je de verhalen bijna uit hem trekken. Henk vertelt dat het hem zijn keel uithangt hoe iedereen hem als pispaal gebruikt. "Iedereen denkt dat hij grappig is" zo vertelt hij. Na een half uur onafgebroken geluisterd te hebben naar een waterval van dingen die Henk irriteren, wordt hij wat rustiger.

 

Samenvatting

Henk wordt al jaren gepest over het feit dat hij vrijgezel is, geen rijbewijs heeft en op een oude fiets rijdt. Er wordt geen gelegenheid overgeslagen om uit de dagelijkse gang van zaken dingen te pikken waarmee Henk op zijn uitzonderlijkheden gewezen kan worden. Met zijn hulpvaardigheid wil hij 'vrienden maken' maar dat lukt niet.

 

Vroeger kwamen alle collega's op de fiets. Hij was echt geen uitzondering. In de loop der jaren is hij nog de enige van de 'oude garde'. "Die jong gasten hebben geen respect' zegt Henk. De pesterijen duren maar voort. Henk voelt zich vaak diep ongelukkig op het werk maar heeft de moed niet om ander werk te zoeken. Hij is oprecht bang dat het op een andere plek nog erger wordt en daarom accepteert hij zijn 'lot'.

 

De collega's spreken van plagen, het is echter uitgegroeid naar pesten en door Henk wordt het als getreiter ervaren.

 

Conclusie

Als Management Team trokken we de conclusie dat wij hier zelf niet meer uit komen. We zijn aan Henk en de rest van onze mensen verplicht hier professionele hulp bij te halen. Zo kwamen we bij Fiet Muris van MeCuMa terecht.

 

 

Pesten op het werk, wees er niet blind voor.

Wanneer u ook maar iets bekend voorkomt in dit praktijkvoorbeeld dan is het tijd om contact met ons op te nemen.

BEL NU. 06 25253221